Praktijk
News Roadmap Square 2023 Casus In gesprek met Schoups News Livegang Hybrid Library News Oplossen en voorkomen security issues News Nieuwe SSO-koppeling News Hybrid Library News De krachtige basis van een bibliotheeksysteem News Square Roadmap 2023 Team Collega uitgelicht: Mitch de Peffer Casus Efficienter uitleenproces dankzij de selfcheck-app News Wat zijn SLA-rapportages en waarom sturen wij deze uit? Casus Boeken zijn eenvoudig en snel vindbaar en je hebt ze altijd bij de hand News Hybride Bibliotheek Team Collega uitgelicht: Marjo Caessens Support Customer Care Support Alert bedrijfsprocessen News Terugblik productsessie XPOSI Support Nieuwe helpdeskprocedure News Collega aan het woord: Ruud Limbeck Support Aanpassen BIBIScode Square ISO Nieuws Square XPOSI en nieuwe Rechtsorde Portaal Support Schakelaars in LMS Square Square gaat verhuizen Support Ontdubbelen in Excel Casus ‘Zoeken naar de juiste informatie is ook een skill’ Support Tijdschriften inboeken en mailen Casus ‘Je kunt gewoon gebruik van ons maken, ook al zijn we er niet altijd’ Partner Interview Rechtsorde en Square mbt XPOSI Support Lijsten genereren ipv exporteren Roadmap Volgende stap op de Roadmap Support Toelichting SLA Casus ‘De catalogus is één centraal vertrekpunt voor iedere zoekopdracht’ Tips & Tricks Verplaatsen van persoonsgegevens Nieuws Terugkoppeling klantsessies Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 2 Casus ‘Mag ik het ook digitaal?’ Security Datalek in het nieuws Tips & Tricks Bepaal in BIBIS LMS zelf de velden per exemplaartype Nieuws De XPOSI SHOP is live! Casus Nieuws van buiten naar binnen halen Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 1 Tips & Tricks Heb zelf de controle op wat wel en niet gedeeld wordt! Nieuws XPOSI Boeken beschikbaar via Rechtsorde Portaal Casus "Één juridisch kenniscentrum voor onze leden" Praktijk SLA in de praktijk Tips & Tricks Geavanceerd zoeken in XPOSI Nieuws Boeken bestellen in XPOSI Shop Nieuws Gestandaardiseerde SLA voor alle klanten Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd

‘Mag ik het ook digitaal?’

Marian Wijermars is sinds 1998 werkzaam bij advocatenkantoor Simmons & Simmons. Haar eerste project was mede implementeren van BIBIS. Sindsdien is BIBIS niet weg te denken uit hun organisatie. Vanaf 2018 wordt ook gebruik gemaakt van XPOSI.

Welke diensten gebruiken jullie?

Simmons & Simmons gebruikt al sinds 1998 BIBIS, eerst in Nederland, later volgden België en Duitsland. Destijds gingen we over naar de Web-based versie van BIBIS (BIBIS’98) wat vooruitstrevend was in die tijd. In BIBIS maken we naast de catalogusmodule ook gebruik van de tijdschriften-, aanwinsten- en zelfuitleenmodule.

In 2018 hebben we ervoor gekozen om het grootste gedeelte van de oude boeken te laten inscannen en beschikbaar te stellen via XPOSI. Op die manier konden we een groot aantal vierkante meters aan oppervlakte inleveren en de boeken in digitale vorm blijven aanbieden aan de medewerkers. De nieuwe boeken worden via de XPOSI Shop aangeschaft.

Bij ons is de OPC nog steeds leidend. We zorgen zelf voor passende metadata, voegen trefwoorden en een samenvatting toe zodat onze medewerkers snel en gericht de informatie kunnen vinden. Middels de OPC kan men zowel de fysieke collectie als de digitale boeken vinden en deze laatste direct raadplegen, ook in het geval van thuiswerken.

De overgebleven fysieke collectie staat tegenwoordig verdeeld over de gangen. Via de zelfuitleenmodule kunnen de medewerkers vanaf hun eigen werkplek de boeken registreren als zij deze lenen.

Hoe ervaren jullie gebruikers jullie oplossing?

De OPC is gebruiksvriendelijk en medewerkers vinden makkelijk hun informatie. De transformatie naar een digitale bibliotheek heeft wel wat voeten in aarde gehad. Men was gewend om fysieke boeken te gebruiken, zeker als men dieper in de literatuur moest duiken en dan meerdere boeken naast elkaar wilde raadplegen. Natuurlijk was het lastig om de werkwijze aan te passen maar nu men eenmaal gewend is, komt de vraag ‘mag ik het ook digitaal?’ in plaats van ‘mag ik het op papier?’. Zeker nu we door corona allemaal thuiswerken zijn we blij dat we de transformatie al hadden ingezet. Het werpt zijn vruchten af.

Waarom hebben jullie voor Square gekozen?

BIBIS is vooral een makkelijk systeem dat aan iedere medewerker eenvoudig uit te leggen is. Met een korte instructie kunnen mijn collega’s de bibliotheek makkelijk beheren. Door het gebruiksgemak van de OPC en XPOSI is het voor de eindgebruiker ook eenvoudig informatie te vinden.

Daarnaast ervaren we met Square korte lijnen en wordt meegedacht. Door samen te sparren wordt voor ons een passende oplossing gevonden.

Wat zijn jullie toekomstwensen?

In de toekomst hopen we op meer mogelijkheden via XPOSI en XPOSI Shop. Zo willen we ook de XPOSI metadata gaan beheren. Daarnaast willen we graag koppelingen met content integratie systemen.

Benieuwd naar BIBIS, XPOSI of de bijbehorende XPOSI Shop? Neem contact met ons op voor een demo.