Praktijk
News Roadmap Square 2023 Casus In gesprek met Schoups News Livegang Hybrid Library News Oplossen en voorkomen security issues News Nieuwe SSO-koppeling News Hybrid Library News De krachtige basis van een bibliotheeksysteem News Square Roadmap 2023 Team Collega uitgelicht: Mitch de Peffer Casus Efficienter uitleenproces dankzij de selfcheck-app News Wat zijn SLA-rapportages en waarom sturen wij deze uit? Casus Boeken zijn eenvoudig en snel vindbaar en je hebt ze altijd bij de hand News Hybride Bibliotheek Team Collega uitgelicht: Marjo Caessens Support Customer Care Support Alert bedrijfsprocessen News Terugblik productsessie XPOSI Support Nieuwe helpdeskprocedure News Collega aan het woord: Ruud Limbeck Support Aanpassen BIBIScode Square ISO Nieuws Square XPOSI en nieuwe Rechtsorde Portaal Support Schakelaars in LMS Square Square gaat verhuizen Support Ontdubbelen in Excel Casus ‘Zoeken naar de juiste informatie is ook een skill’ Support Tijdschriften inboeken en mailen Casus ‘Je kunt gewoon gebruik van ons maken, ook al zijn we er niet altijd’ Partner Interview Rechtsorde en Square mbt XPOSI Support Lijsten genereren ipv exporteren Roadmap Volgende stap op de Roadmap Support Toelichting SLA Casus ‘De catalogus is één centraal vertrekpunt voor iedere zoekopdracht’ Tips & Tricks Verplaatsen van persoonsgegevens Nieuws Terugkoppeling klantsessies Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 2 Casus ‘Mag ik het ook digitaal?’ Security Datalek in het nieuws Tips & Tricks Bepaal in BIBIS LMS zelf de velden per exemplaartype Nieuws De XPOSI SHOP is live! Casus Nieuws van buiten naar binnen halen Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 1 Tips & Tricks Heb zelf de controle op wat wel en niet gedeeld wordt! Nieuws XPOSI Boeken beschikbaar via Rechtsorde Portaal Casus "Één juridisch kenniscentrum voor onze leden" Praktijk SLA in de praktijk Tips & Tricks Geavanceerd zoeken in XPOSI Nieuws Boeken bestellen in XPOSI Shop Nieuws Gestandaardiseerde SLA voor alle klanten Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd

‘Je kunt gewoon gebruik van ons maken, ook al zijn we er niet altijd’

De Nederlandsche Bank (DNB) zit in een bijzondere situatie. In verband met de verbouwing van hun locatie zitten ze de komende jaren in een tijdelijk onderkomen. Informatie adviseur Marcel Molenaars vertelt dat de collectie gewoon beschikbaar is voor hun gebruikers.

Welke diensten gebruiken jullie?

We hebben op verschillende vlakken een adviserende taak(onder andere richting de overheid)waardoor onze collectie bestaat uit bepaalde terreinen waar we verdieping mee aanbieden voor de medewerkers van DNB. Denk aan financieel-economische boeken en rechtspraak. Natuurlijk hebben we ook een gedeelte van onze collectie gebaseerd op betalingsverkeer. Om dit inzichtelijk te maken gebruiken wij BIBIS LMS en de OPC.Voor de medewerkersis de OPC de manier om onze collectie te raadplegen en op te vragen. Momenteel zitten we in een tijdelijke locatie omdat ons pand in Amsterdam verbouwd wordt.Deze verbouwing duurt zo’n 4 jaar. In maart 2020 zijn we verhuisd naar de tijdelijke locatie en is onze collectie ondergebracht in een depot bij een extern bedrijf. We hebben onze werkwijze en procedures aangepast zodat medewerkers via de OPC hun gewenstemateriaal kunnen vinden en aanvragen. De medewerkers van het informatiecentrum zorgen vervolgens dat de materialen bij het depot opgezochtwordten verstuurd worden naar de medewerkers. Dit kan op kantoor zijn, maar ook thuis.

Afbeelding van de DNB bibliotheek

Via BIBIS LMS zorgen de medewerkers van het informatiecentrum ervoor dat alles goed wordt ingericht en weer wordt geplaatst. We hebben een koppeling met onze boekenleverancier waardoor van alles wat we bestellen de metagegevens digitaal doorgezet wordt in LMS. De instroom is bij ons dus geautomatiseerd wat veel tijd scheelt. Vervolgens hoeft de informatie adviseur alleen de gegevensaan te vullen met de plaatsingscode en desgewenst de trefwoorden. De signatuur is in het werkproces met het externe bedrijf nu leidend in de aanwijzingen om het juiste stuk uit het depot te halen.

Hoe ervaren jullie gebruikers jullie oplossing?

Bij ons wordt LMS gebruikt enerzijds door het team van het informatiecentrum. Zij zorgen ervoor dat boeken uitgeleend worden en anderzijds door het team van informatie adviseurs die de boeken inwerken voor de bibliotheekcollectie. LMS is een prima werkend systeem, we kunnen alles vinden en aanpassen wat we willen. We maken intensief gebruik van het systeem. Toen een paar jaar geleden het LMS werd veranderd moesten we dan ook onze procedures aanpassen aan deze veranderingen. Dat voelde op sommige onderdelen als het wiel opnieuw uitvinden omdat het zo in onze werkwijzen is ingebakken. Daar waren de handleidingen ontoereikend in. De koppeling met de boekleverancier maakt het voor ons zo fijn, de metagegevens worden meegenomen. Het is voor ons gebruiksvriendelijk, we kunnen zaken aanpassen, opslaan en klaar.

Onze andere collega’s gebruiken de OPC voor te raadplegen en aan te vragen. Mensen kunnen vinden wat ze nodig hebben en zo niet dan kunnen ze bellen met het informatiecentrum voor assistentie. Daar waar nodig zoeken we het uit of we geven toelichting op het systeem. Een andere prettige ingang voor medewerkers is de aanwinsten die automatisch gemaild worden. Medewerkers worden geattendeerd op wat we nieuw hebben aangeschaft en gestimuleerd om deze werken aan te vragen. Ze kunnen gewoon gebruik maken van ons en de collectie, ook al zijn we er niet altijd en is onze fysieke bibliotheek tijdelijk een stuk kleiner.

Waarom hebben jullie voor Square gekozen?

Sinds 2007 zijn we klant bij Square. Destijds hebben we een aanbesteding uitgeschreven en op basis van onze wensen en eisen is Square als partij uit de bus gekomen. Om de vier jaar wordt opnieuw bekeken wat onze wensen en eisen zijn en of we doorgaan met BIBIS. Tot op heden zijn we blij met de gebruiksvriendelijkheid van BIBIS.

Wat zijn jullie toekomstwensen?

Voor de toekomst hebben we diverse wensen. Als we weer teruggaan naar ons normale locatie zullen we toegankelijker zijn. Doordat er waardepapieren in het gebouw lagen waren wij niet toegankelijk voor bezoekers. We willen transparanter gaan worden en ook beschikbaar zijn voor mensen van buitenaf. Dus we krijgen ook een nieuwe doelgroep. We willen die transparantie benutten; het is zonde dat we zoveel stukken in een depot hebben liggen en niemand ze kan zien. We zijn bezig om te kijken hoe we hier invulling aan willen geven en wat het informatiecentrum hierin kan betekenen.

Daarnaast onderzoeken we welke behoeften in de organisatie liggen op het gebied van e-books. We kunnen de e-books via XPOSI aanbieden maar als het niet gewenst is, dan schiet het zijn doel voorbij. Intern lopen dus veel gesprekken om ook in de toekomst blijven aan te sluiten bij onze doelgroepen.

Benieuwd naar BIBIS en/of XPOSI? Neem contact met ons op voor een demo.