Praktijk
News Roadmap Square 2023 Casus In gesprek met Schoups News Livegang Hybrid Library News Oplossen en voorkomen security issues News Nieuwe SSO-koppeling News Hybrid Library News De krachtige basis van een bibliotheeksysteem News Square Roadmap 2023 Team Collega uitgelicht: Mitch de Peffer Casus Efficienter uitleenproces dankzij de selfcheck-app News Wat zijn SLA-rapportages en waarom sturen wij deze uit? Casus Boeken zijn eenvoudig en snel vindbaar en je hebt ze altijd bij de hand News Hybride Bibliotheek Team Collega uitgelicht: Marjo Caessens Support Customer Care Support Alert bedrijfsprocessen News Terugblik productsessie XPOSI Support Nieuwe helpdeskprocedure News Collega aan het woord: Ruud Limbeck Support Aanpassen BIBIScode Square ISO Nieuws Square XPOSI en nieuwe Rechtsorde Portaal Support Schakelaars in LMS Square Square gaat verhuizen Support Ontdubbelen in Excel Casus ‘Zoeken naar de juiste informatie is ook een skill’ Support Tijdschriften inboeken en mailen Casus ‘Je kunt gewoon gebruik van ons maken, ook al zijn we er niet altijd’ Partner Interview Rechtsorde en Square mbt XPOSI Support Lijsten genereren ipv exporteren Roadmap Volgende stap op de Roadmap Support Toelichting SLA Casus ‘De catalogus is één centraal vertrekpunt voor iedere zoekopdracht’ Tips & Tricks Verplaatsen van persoonsgegevens Nieuws Terugkoppeling klantsessies Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 2 Casus ‘Mag ik het ook digitaal?’ Security Datalek in het nieuws Tips & Tricks Bepaal in BIBIS LMS zelf de velden per exemplaartype Nieuws De XPOSI SHOP is live! Casus Nieuws van buiten naar binnen halen Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 1 Tips & Tricks Heb zelf de controle op wat wel en niet gedeeld wordt! Nieuws XPOSI Boeken beschikbaar via Rechtsorde Portaal Casus "Één juridisch kenniscentrum voor onze leden" Praktijk SLA in de praktijk Tips & Tricks Geavanceerd zoeken in XPOSI Nieuws Boeken bestellen in XPOSI Shop Nieuws Gestandaardiseerde SLA voor alle klanten Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd

Vervangen BIBIScode

Het vervangen van een BIBIScode is eenvoudiger dan je denkt.

Regelmatig komt de vraag binnen waarom een BIBIScode zo statisch is en of je deze niet kunt wijzigen. Natuurlijk kan dat! En eenvoudig ook nog eens.

Een BIBIScode is de sleutel naar een titelbeschrijving en bestaat uit 3 delen. Eerst is daar de documentsoort. Deze geeft in belangrijke mate aan wat het voor een titelbeschrijving is. Bijvoorbeeld een tijdschrift of een boek, of een website etc. Aan de hand van de documentsoort kun je in BIBIS LMS diverse zinvolle velden toekennen. Een website heeft nu eenmaal andere velden dan een tijdschrift of monografie.

Daarna komt er in de BIBIScode de hoofdrubriek. Waar gaat de titelbeschrijving in grote lijnen over. (Onthou dat je altijd meerdere extra rubrieken in de titelbeschrijving kunt toekennen)

Daarna gaat BIBIS bij het opslaan van de titelbeschrijving een volgnummer toekennen. Dit volgnummer wordt oa. bepaald door schakelaars zoals nummer 23 en 204. (Zie ook de Tips & Tricks uit de nieuwsbrief van oktober).


Stel, achteraf gezien is er een fout gemaakt met de rubricering van de titelbeschrijving of er bestaat inmiddels een betere rubriek die de lading dekt en je wilt de betreffende titelbeschrijving aanpassen. Ga dan als volgt te werk:

Zoek de betreffende titelbeschrijving op en ga in de muteermodus. Boven in het scherm staan de 3 onderdelen van de BIBIScode (cat/rub/vnr).

Bibiscode titelbeschrijving

Verander de rubriek naar bijvoorbeeld "Leiderschap". Er komt nu een blauw opmerkingenveld in beeld om aan te geven dat de combinatie "Documentsoort + Rubriek + unieke volgnummer" aangepast moet worden.

Wijzigen rubriekscode titelbeschrijving

Als je werkt met gelijke volgnummering (omdat alles volgtijdelijk in de kast wordt gezet) dan kan het volgnummer gelijk blijven. Zo ook als je unieke volgnummer op basis van de documentsoort loopt want de documentsoort wijzigt niet. Pas als je op basis van rubriek OF op basis van de combinatie documentsoort + rubriek je volgnummers hebt lopen, dan is het aan te raden om het volgnummer te veranderen een een #-teken. BIBIS zal dan zelf op zoek gaan naar het eerstvolgende vrije nummer.

Resultaat

Benieuwd naar BIBIS, en zijn vele andere mogelijkheden? Of heb je vragen over dit artikel? Neem contact met ons op voor een demo of resp. verdere uitleg.