Praktijk
Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Casus OCW Nieuws-app Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd Casus Bibliotheek portaal Haagse Hogeschool vernieuwd Casus Square ondersteunt Kenniscollectie.nl Nieuws Meeting Square 2015: 30 jaar jong Nieuws Customer Support Portal Casus Kennisbank voor de Inspectie Veiligheid en Justitie Nieuws 2015, vol met nieuws Nieuws Square sponsort Prissma studiereis Nieuws Fleuren Kersen app Casus Bibliotheek IJsselland Ziekenhuis innoveert Casus Easy report Haagsche Hogeschool Casus Easy report Gelderse Vallei Nieuws Nieuwe BIBIS OPAC Nieuws Square vernieuwt haar huisstijl

IJsselland Ziekenhuis innoveert bibliotheek met Square

De behoefte bestond al enkele jaren: vakliteratuur op eenvoudige wijze toegankelijk maken op elke gewenste werkplek. Medisch specialisten en verpleegkundigen kunnen beschikken over een grote hoeveelheid vakliteratuur. Vaak is echter onvoldoende helder hoe en waar de informatie gevonden kan worden. Met de oplossingen van Square is een lang gekoesterde wens werkelijkheid geworden: alle informatie is nu doorzoekbaar vanuit één centraal portaal.

Eind 2013 besloot het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel alle online vakinformatie geïntegreerd toegankelijk te maken met EASY Federated Search. Voor een optimale integratie van de eigen collectie werd tevens besloten de bestaande bibliotheektoepassing te vervangen door het BIBIS Bibliotheek Systeem. "We ontdekken steeds meer hoeveel voordeel deze keuze ons opgeleverd heeft", aldus Lenie Lohstroh.

Eenvoudige bediening

"We waren voornamelijk op zoek naar mogelijkheden om het gebruik van de elektronische bronnen te verbeteren. We wilden een tool waarmee onze gebruikers alle bronnen gelijktijdig kunnen doorzoeken." voegt collega Tineke van Vugt daar aan toe. "Een bijkomende wens was dat literatuuronderzoek ook vanuit huis mogelijk zou zijn. Met de nieuwe oplossing kunnen we nu in één keer alle informatie doorzoeken en ook eenvoudig doorklikken om van alle specifieke voordelen van de achterliggende bronnen te profiteren.

Inzicht in gebruik

Dankzij de krachtige statistieken heeft de bibliotheek nu een veel beter en uniform inzicht in het gebruik van de diverse bronnen. Ook de toegang tot elektronische uitgaven vanuit de catalogus of tijdschriftenlijsten is gekoppeld zodat we een mooi totaalinzicht krijgen in het werkelijke gebruik. Dat helpt bij het bepalen en aanscherpen van het collectiebeleid. Een taak die in tijden van bezuiniging er niet eenvoudiger op wordt.

‘Het meedenken en de snelle respons wekken vertrouwen’

Meedenkende partner

"De samenwerking met Square was vanaf de eerste kennismaking een prettige ervaring. In het voortraject hebben we samen gezocht naar wegen om onze wensen mogelijk te kunnen maken. Square heeft in de loop van het traject veel werk en zorg uit handen genomen. Zo is de conversie van de oude catalogus en de inrichting van de nieuwe BIBIS omgeving in heel korte tijd verlopen. Ondanks het feit dat het besluit pas kort voor de feestdagen viel was de bibliotheek al in de eerste week van januari weer volledig operationeel. Ook in de afstemming met de eigen interne ICT afdeling heeft Square als partner een belangrijke bijdrage kunnen leveren. In goed overleg zijn keuzes gemaakt die optimaal aansluiten bij de mogelijkheden en wensen van het ziekenhuis. Benodigd maatwerk werd snel opgeleverd. We zijn erg blij met de werkwijze van Square: een mix van professionele aanpak en flexibel ad hoc kunnen inspelen op de situatie."