Praktijk
Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Casus OCW Nieuws-app Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd Casus Bibliotheek portaal Haagse Hogeschool vernieuwd Casus Square ondersteunt Kenniscollectie.nl Nieuws Meeting Square 2015: 30 jaar jong Nieuws Customer Support Portal Casus Kennisbank voor de Inspectie Veiligheid en Justitie Nieuws 2015, vol met nieuws Nieuws Square sponsort Prissma studiereis Nieuws Fleuren Kersen app Casus Bibliotheek IJsselland Ziekenhuis innoveert Casus Easy report Haagsche Hogeschool Casus Easy report Gelderse Vallei Nieuws Nieuwe BIBIS OPAC Nieuws Square vernieuwt haar huisstijl

Bibliotheek portaal Haagse Hogeschool vernieuwd

Recent heeft de bibliotheek van De Haagse Hogeschool haar portaal met de digitale bronnen en het federatieve zoeksysteem geheel vernieuwd. Daarbij zijn diverse functies samengevoegd, zodat het geheel aan beschikbare bronnen overzichtelijk gepresenteerd kan worden. Het nieuwe portaal is gebaseerd op EASY, de Federated Search oplossing van Square.

Digitale bronnen

Het portaal biedt studenten en medewerkers twee belangrijke functies.

Ten eerste het gelijktijdig zoeken in het ruime aanbod online databanken dat de Haagse Hogeschool beschikbaar stelt. De Haagse Hogeschool maakt al enige jaren gebruik van EASY Federated Search, dat werd aangeboden onder de naam ‘Simultaan zoeken’.
In het nieuwe portaal zijn tevens koppelingen opgenomen met de vernieuwde bibliotheekcatalogus en de scriptie-database. Behalve de databanken zijn ook alle e-book collecties en de e-journals gelijktijdig doorzoekbaar.
Tijdens het project heeft de bibliotheek alle bronnen uitvoerig getest. Square zorgt voor de connectoren naar de bronnen, zodat het zoeken in EASY hetzelfde resultaat oplevert als rechtstreeks zoeken in de bron zelf. Inloggen kunnen de medewerkers en studenten dankzij de SURFconext koppeling met hun eigen hogeschool-account.

Ten tweede zag De Haagse Hogeschool door de flexibele opzet van de nieuwe versie van EASY mogelijkheden, om het portaal uit te breiden met meer informatie rondom het content-aanbod. Van elke bron heeft de bibliotheek een uitgebreide beschrijving gemaakt die als info-tekst is opgenomen. Deze beschrijvingen zijn ook toegankelijk voor bezoekers van buiten de campus, om hen een goed inzicht te geven in het aanbod van de bibliotheek. Het portaal wordt nu aangeboden onder de titel ‘Digitale bronnen’.

Samen werken aan vernieuwing

In de afgelopen maanden hebben we in een intensieve samenwerking het oude portaal gemigreerd naar de nieuwe versie en daarin de specifieke wensen van De Haagse Hogeschool gerealiseerd. Zoals een indeling van alle bronnen op onderwerp; een informatie-widget met contactformulier, actuele informatie en een helpfunctie. En er is een volledig Engelstalige versie beschikbaar, waarbij de teksten zelf tweetalig beheerd kunnen worden.

De projectplanning verliep volgens tweewekelijkse sprints. Dat bood overzicht en de nodige flexibiliteit om in te kunnen spelen op voortschrijdend inzicht. Tegelijkertijd had deze manier van werken ook enige uitloop van de totale projectduur tot gevolg. Een portal in een dynamische omgeving als die van een hogeschool is nooit af: er komen nieuwe bronnen bij en er staan ook nog zaken op de wensenlijst. Bijvoorbeeld zoekwidgets die in de digitale leeromgeving, op intranet en de externe website toegepast kunnen worden; en een betere ranking van known-item searches.

‘In een digitale bibliotheek is goede toegang tot het digitale informatie aanbod van essentieel belang. Dankzij EASY is die informatie overzichtelijk gepresenteerd, goed toegankelijk, vindbaar en doorzoekbaar voor zowel de studenten, docenten als de onderzoekers van De Haagse Hogeschool.’ - Tecla ten Berge, hoofd bibliotheek.