Praktijk
News Roadmap Square 2023 Casus In gesprek met Schoups News Livegang Hybrid Library News Oplossen en voorkomen security issues News Nieuwe SSO-koppeling News Hybrid Library News De krachtige basis van een bibliotheeksysteem News Square Roadmap 2023 Team Collega uitgelicht: Mitch de Peffer Casus Efficienter uitleenproces dankzij de selfcheck-app News Wat zijn SLA-rapportages en waarom sturen wij deze uit? Casus Boeken zijn eenvoudig en snel vindbaar en je hebt ze altijd bij de hand News Hybride Bibliotheek Team Collega uitgelicht: Marjo Caessens Support Customer Care Support Alert bedrijfsprocessen News Terugblik productsessie XPOSI Support Nieuwe helpdeskprocedure News Collega aan het woord: Ruud Limbeck Support Aanpassen BIBIScode Square ISO Nieuws Square XPOSI en nieuwe Rechtsorde Portaal Support Schakelaars in LMS Square Square gaat verhuizen Support Ontdubbelen in Excel Casus ‘Zoeken naar de juiste informatie is ook een skill’ Support Tijdschriften inboeken en mailen Casus ‘Je kunt gewoon gebruik van ons maken, ook al zijn we er niet altijd’ Partner Interview Rechtsorde en Square mbt XPOSI Support Lijsten genereren ipv exporteren Roadmap Volgende stap op de Roadmap Support Toelichting SLA Casus ‘De catalogus is één centraal vertrekpunt voor iedere zoekopdracht’ Tips & Tricks Verplaatsen van persoonsgegevens Nieuws Terugkoppeling klantsessies Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 2 Casus ‘Mag ik het ook digitaal?’ Security Datalek in het nieuws Tips & Tricks Bepaal in BIBIS LMS zelf de velden per exemplaartype Nieuws De XPOSI SHOP is live! Casus Nieuws van buiten naar binnen halen Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 1 Tips & Tricks Heb zelf de controle op wat wel en niet gedeeld wordt! Nieuws XPOSI Boeken beschikbaar via Rechtsorde Portaal Casus "Één juridisch kenniscentrum voor onze leden" Praktijk SLA in de praktijk Tips & Tricks Geavanceerd zoeken in XPOSI Nieuws Boeken bestellen in XPOSI Shop Nieuws Gestandaardiseerde SLA voor alle klanten Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd

De digitale bibliotheek van Van Doorne

In het afgelopen jaar heeft Van Doorne ingezet op een volledige digitalisering van de bibliotheek. Doelstelling is ook boeken eenvoudiger toegankelijk te maken voor de medewerkers nu in toenemende mate alle vakliteratuur online beschikbaar is. In nauwe samenwerking met uitgevers is dit project nu tot een succesvol einde gebracht. De digitale bibliotheek biedt medewerkers van Van Doorne vanaf elke werkplek toegang tot ruim 11.000 boeken.

De bestaande bibliotheek nu digitaal

Van Doorne maakt sinds vele jaren gebruik van het BIBIS Library Management System. Van Doorne benaderde Square dan ook in een vroeg stadium om mee te denken over de technische oplossing die ervoor zorgt dat alle digitale boeken online leesbaar, doorzoekbaar en (gedeeltelijk) printbaar zijn en waarbij stukken tekst middels knippen en plakken overgenomen kunnen worden. Een boek wordt automatisch teruggeplaatst in de digitale bibliotheek als geconstateerd wordt dat er al enige tijd geen activiteit met het boek plaatsvindt. Het boek komt dan beschikbaar voor een andere gebruiker.

Een centrale eis die Van Doorne stelde aan de oplossing was dat het gelijktijdig gebruik van de gedigitaliseerde boeken gecontroleerd zou kunnen worden. Boeken kunnen niet gedownload worden. Afhankelijk van de afspraken met de uitgevers hebben één of meer gebruikers gelijktijdig toegang tot een boek.

Op basis van de vraag van Van Doorne heeft Square de XPOSI Digital Library ontwikkeld. Een combinatie van een online e-book reader en een hosting platform van waaruit de e-books op efficiënte en veilige wijze naar de reader worden gestreamd. De XPOSI Viewer is gekoppeld aan het BIBIS Kennisportaal, de OPC van de Van Doorne bibliotheek.

Koppelen met bestaande systemen

Van Doorne heeft behalve voor digitalisering van de boeken ook gekozen voor het vindbaar en toegankelijk maken van alle online informatiebronnen via het BIBIS Kennisportaal. De koppelingen naar de bronnen zijn geïntegreerd in de catalogus waardoor de medewerkers alle beschikbare bronnen (boeken en online databanken, tijdschriften et cetera) kunnen vinden via 1 centrale locatie.

Voor die bronnen waarbij de gebruikers handmatig moeten inloggen om er gebruik van te kunnen maken, is de login geautomatiseerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de EASY Linker oplossing van Square. De scripts voor automatisch inloggen worden gehost door Square en dagelijks gemonitord en onderhouden. Hierdoor heeft Van Doorne daar geen omkijken meer naar.

De bibliotheekcatalogus is tevens doorzoekbaar gemaakt via het juridische content integratie systeem Rechtsorde. Op die wijze worden de boeken en bronnen ook via deze weg eenvoudig vindbaar.

‘De Van Doorne Digital Library betekent een efficiencyslag voor alle medewerkers. Naast de online bronnen zijn nu ook de boeken op ieder moment van de dag voor onze advocaten, notarissen en fiscalisten beschikbaar om cliënten optimaal te bedienen.’ - Peter Piepers, manager Kennis, Innovatie, Informatie en Opleidingen Van Doorne.

Heeft u interesse in de XPOSI Digital Library? Kijk dan hier voor meer informatie of neem contact met ons op.