Praktijk
Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Casus OCW Nieuws-app Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd Casus Bibliotheek portaal Haagse Hogeschool vernieuwd Casus Square ondersteunt Kenniscollectie.nl Nieuws Meeting Square 2015: 30 jaar jong Nieuws Customer Support Portal Casus Kennisbank voor de Inspectie Veiligheid en Justitie Nieuws 2015, vol met nieuws Nieuws Square sponsort Prissma studiereis Nieuws Fleuren Kersen app Casus Bibliotheek IJsselland Ziekenhuis innoveert Casus Easy report Haagsche Hogeschool Casus Easy report Gelderse Vallei Nieuws Nieuwe BIBIS OPAC Nieuws Square vernieuwt haar huisstijl

De digitale bibliotheek van Van Doorne

In het afgelopen jaar heeft Van Doorne ingezet op een volledige digitalisering van de bibliotheek. Doelstelling is ook boeken eenvoudiger toegankelijk te maken voor de medewerkers nu in toenemende mate alle vakliteratuur online beschikbaar is. In nauwe samenwerking met uitgevers is dit project nu tot een succesvol einde gebracht. De digitale bibliotheek biedt medewerkers van Van Doorne vanaf elke werkplek toegang tot ruim 11.000 boeken.

De bestaande bibliotheek nu digitaal

Van Doorne maakt sinds vele jaren gebruik van het BIBIS Library Management System. Van Doorne benaderde Square dan ook in een vroeg stadium om mee te denken over de technische oplossing die ervoor zorgt dat alle digitale boeken online leesbaar, doorzoekbaar en (gedeeltelijk) printbaar zijn en waarbij stukken tekst middels knippen en plakken overgenomen kunnen worden. Een boek wordt automatisch teruggeplaatst in de digitale bibliotheek als geconstateerd wordt dat er al enige tijd geen activiteit met het boek plaatsvindt. Het boek komt dan beschikbaar voor een andere gebruiker.

Een centrale eis die Van Doorne stelde aan de oplossing was dat het gelijktijdig gebruik van de gedigitaliseerde boeken gecontroleerd zou kunnen worden. Boeken kunnen niet gedownload worden. Afhankelijk van de afspraken met de uitgevers hebben één of meer gebruikers gelijktijdig toegang tot een boek.

Op basis van de vraag van Van Doorne heeft Square de XPOSI Digital Library ontwikkeld. Een combinatie van een online e-book reader en een hosting platform van waaruit de e-books op efficiënte en veilige wijze naar de reader worden gestreamd. De XPOSI Viewer is gekoppeld aan het BIBIS Kennisportaal, de OPC van de Van Doorne bibliotheek.

Koppelen met bestaande systemen

Van Doorne heeft behalve voor digitalisering van de boeken ook gekozen voor het vindbaar en toegankelijk maken van alle online informatiebronnen via het BIBIS Kennisportaal. De koppelingen naar de bronnen zijn geïntegreerd in de catalogus waardoor de medewerkers alle beschikbare bronnen (boeken en online databanken, tijdschriften et cetera) kunnen vinden via 1 centrale locatie.

Voor die bronnen waarbij de gebruikers handmatig moeten inloggen om er gebruik van te kunnen maken, is de login geautomatiseerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de EASY Linker oplossing van Square. De scripts voor automatisch inloggen worden gehost door Square en dagelijks gemonitord en onderhouden. Hierdoor heeft Van Doorne daar geen omkijken meer naar.

De bibliotheekcatalogus is tevens doorzoekbaar gemaakt via het juridische content integratie systeem Rechtsorde. Op die wijze worden de boeken en bronnen ook via deze weg eenvoudig vindbaar.

‘De Van Doorne Digital Library betekent een efficiencyslag voor alle medewerkers. Naast de online bronnen zijn nu ook de boeken op ieder moment van de dag voor onze advocaten, notarissen en fiscalisten beschikbaar om cliënten optimaal te bedienen.’ - Peter Piepers, manager Kennis, Innovatie, Informatie en Opleidingen Van Doorne.

Heeft u interesse in de XPOSI Digital Library? Kijk dan hier voor meer informatie of neem contact met ons op.