Praktijk
Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Casus OCW Nieuws-app Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd Casus Bibliotheek portaal Haagse Hogeschool vernieuwd Casus Square ondersteunt Kenniscollectie.nl Nieuws Meeting Square 2015: 30 jaar jong Nieuws Customer Support Portal Casus Kennisbank voor de Inspectie Veiligheid en Justitie Nieuws 2015, vol met nieuws Nieuws Square sponsort Prissma studiereis Nieuws Fleuren Kersen app Casus Bibliotheek IJsselland Ziekenhuis innoveert Casus Easy report Haagsche Hogeschool Casus Easy report Gelderse Vallei Nieuws Nieuwe BIBIS OPAC Nieuws Square vernieuwt haar huisstijl

EASY Report Gelderse Vallei

Er staat geen maat op de (internationale) informatiestroom, ook in de medische wereld. Maar hoe haal je als ziekenhuis de relevante publicaties en informatie binnen? En hoe ontsluit je die voor je artsen, verpleegkundigen en medewerkers? Met EASY Federated Search van Square wordt het zoeken een stuk eenvoudiger en overzichtelijker, zo stellen de bibliotheekmedewerkers van De Gelderse Vallei in Ede vast.

De Gelderse Vallei in Ede werkt sinds 2011 tot volle tevredenheid met EASY Federated Search van Square Information Systems. “We waren op zoek naar een nieuw zoeksysteem,” zegt Caroline Rooozenboom, hoofd van de ziekenhuisbibliotheek. “Voor zowel onze medisch specialisten, verpleegkundigen als ondersteunend personeel en mensen in opleiding. EASY voldeed aan alle eisen en bleek een prima oplossing voor het ziekenhuis. Met een eenvoudig geformuleerde vraag worden tegelijk verschillende databanken en andere bronnen doorzocht. De resultaten worden snel en overzichtelijk gepresenteerd, desgewenst in handige mapjes. In één oogopslag wordt helder welke publicaties relevant zijn.”

Gebruikersgemak

Het gebruikersgemak is één van de grote pluspunten van EASY. Voor zowel artsen, onderzoekers en verpleegkundigen. “En voor ons, de beheerders van informatie,” vervolgt Caroline Rozenboom. “Niet iedereen heeft op elk moment tijd om databanken één voor één af te grazen. EASY zoekt in alle bronnen, ook in de databanken die de vraagstellers niet eens kennen. Daarmee komt meer kennis beschikbaar. Ik durf best te beweren dat er méér informatie gebruikt wordt dan voorheen.”

‘Makkelijker zoeken en meer informatie’

EASY is in eigen beheer ontwikkeld door Square. Kern is het simultaan doorzoeken van bronnen en databanken. Dat zijn in het voorbeeld van de Gelderse Vallei de abonnementen op vaktijdschriften en boeken, databanken, vrij beschikbare bronnen en onderzoeksgegevens van andere ziekenhuizen of wetenschappelijke instituten. “Tik diabetes screening in,” geeft Caroline Roozenboom een voorbeeld, “en EASY zoekt in alle beschikbare bronnen. Vroeger moest je eerst in elke bron apart zoeken, nu kan dat tegelijktijdig. Het is wel handig om vooraf een slimme selectie te maken. EASY zoekt dan tegelijk in die bronnen. Eventuele wachtwoorden en toegangscodes van de diepere bronnen zijn door ons al ingevoerd zodat er geen vertraging of blokkades ontstaan. EASY linkt direct door naar de bron die dan de meest relevante artikelen aanreikt.

Toegankelijk

In de bibliotheek van de Gelderse Vallei is één wand nog gevuld met boeken, maar digitale informatie heeft de strijd al lang gewonnen. Medische specialisten, artsen en verpleegkundigen raadplegen online de vaktijdschriften en wereldwijde publicaties. De medewerkers van de bibliotheek zorgen voor de meest actuele versies en zoeken voortdurend naar nieuwe, betrouwbare bronnen. Verdiepingsmateriaal voor verpleegkundigen in opleiding wordt samengesteld uit de meest actuele publicaties. “Van mensen in opleiding op elk niveau verwachten we dat ze zelf speuren naar de meest actuele informatie,” zegt Els Kooij, coördinator Opleidingen en Stages voor verpleegkundigen. “EASY heeft zich bewezen als een zeer toegankelijk systeem dat alle relevante informatie naar boven haalt. Het vak van verpleegkundige ontwikkelt zich snel. Onze mensen moeten kunnen beschikken over de nieuwste inzichten en ontwikkelingen. Met EASY is het zoeken een stuk gemakkelijker geworden. Je vindt dingen die je anders niet zou tegenkomen. Ook kun je met de resultaten mapjes maken en dossiers samenstellen. Erg handig bij het maken van lesmateriaal. En als je kennis wilt delen met elkaar.”

Betrouwbaar

Caroline Rozenboom geeft een korte demonstratie. Invoering van een eenvoudige zoekterm volstaat voor een overzichtelijke opsomming van publicaties in de vorm van artikelen en boeken. Doorklikken en de publicatie verschijnt op het scherm, mits uiteraard de rechten of abonnementen aanwezig zijn. “Zo niet, dan kan de publicatie bij ons aangevraagd worden. Wij regelen het verder.”
De Gelderse Vallei is blij met de overstap naar EASY. “Ook vanwege de service. De lijnen met Square zijn kort. Als er onverhoopt wat mis gaat of we hebben een vraag, dan wordt meteen een oplossing gezocht. Ook de trainingen die bij de aanschaf horen, zijn prima. Ze worden hier in huis gegeven door de mensen van Square. Heel prettig, ze weten heel goed waar ze mee bezig zijn en denken met ons mee.”

Next generation

EASY is in principe een tool voor federated search, maar dan sterk verbeterd met meer mogelijkheden. “Federated search next generation,” zegt directeur Jeroen Mom van Square. “Nadelen die vroeger aan federated search kleefden, hebben we opgelost. EASY is een robuuste cloudoplossing, toekomstproef. En flexibel. We werken voortdurend aan verbeteringen en verfijningen. Dat kan, het is immers ons eigen systeem waardoor we van niemand afhankelijk zijn. Voor de Gelderse Vallei hebben we enkele functionaliteiten toegevoegd zoals nauwkeurige gebruiksrapportages en de toegang voor de medewerkers vanuit thuis. We leveren maatwerk en totaaloplossingen zoals de klant dat wil. Nog dit jaar komt een app beschikbaar voor smartphone en tablet. De mobiele toepassing is ook in de ziekenhuizen aan een opmars bezig. Ook die maken we als softwareontwikkelaar natuurlijk zelf.”