Praktijk
Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Casus OCW Nieuws-app Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd Casus Bibliotheek portaal Haagse Hogeschool vernieuwd Casus Square ondersteunt Kenniscollectie.nl Nieuws Meeting Square 2015: 30 jaar jong Nieuws Customer Support Portal Casus Kennisbank voor de Inspectie Veiligheid en Justitie Nieuws 2015, vol met nieuws Nieuws Square sponsort Prissma studiereis Nieuws Fleuren Kersen app Casus Bibliotheek IJsselland Ziekenhuis innoveert Casus Easy report Haagsche Hogeschool Casus Easy report Gelderse Vallei Nieuws Nieuwe BIBIS OPAC Nieuws Square vernieuwt haar huisstijl

OCW Nieuws-app

Zodra er nieuws is dat het ministerie aangaat, is het van belang dat betrokkenen zo snel mogelijk op de hoogte te zijn. Het team van analisten en informatiespecialisten in het team 'Omgevingskennis' van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap houdt de berichtgeving vanuit stakeholders en de media dan ook zorgvuldig in het oog en zorgt er voor dat ministers, communicatieadviseurs en beleidsmakers tijdig geïnformeerd worden. Eind vorige maand is de app OCW Nieuws gelanceerd: een sterke tool om nieuws efficiënt onder de aandacht te brengen.

Basis van de nieuwe app is de Signaleringstool van Square. Deze webapplicatie biedt de mogelijkheid om geselecteerde nieuwsartikelen eenvoudig te verspreiden onder geïnteresseerde medewerkers binnen het ministerie. Bovendien biedt de tool analisten de mogelijkheid om nieuwsartikelen te voorzien van commentaar of een samenvatting. Vanuit deze 'Nieuwssignalering', binnen het ministerie van OC&W 'Persactua' genoemd, kan eenvoudig worden doorgelinkt naar de achterliggende originele nieuwsberichten.

Voor gebruikers van het nieuws is de app 'OCW Nieuws' ontwikkeld. De app maakt het voor gebruikers mogelijk om opinies en sentimenten in de buitenwereld real time te volgen. En om zo in hun werk beter de verbinding te leggen met de buitenwereld. Elke ochtend tussen zeven en acht ontvangen gebruikers van de app een push-bericht zodra de nieuwe Persactua beschikbaar is. Is er 'hot news'? Dan kunnen medewerkers op elk moment geattendeerd worden op artikelen in hun interessegebied. Bovendien biedt de app één kanaal waarmee de producten van het team Omgevingskennis gebundeld aangeboden worden. Zo zorgt Omgevingskennis voor maatwerk en minder versnippering in het nieuws- en productaanbod.

"We hebben veel aandacht besteed aan de communicatie rond de lancering van de app. We zijn dan ook heel blij om te zien dat veel collega's de weg naar de app hebben gevonden. In de eerste dagen na de lancering hebben zich al bijna 850 gebruikers geregistreerd," licht mede-initiatiefnemer Katja van Enckevort toe.

De app is tot stand gekomen in samenwerking met Square. Op verzoek van OC&W zijn de nodige aanpassingen gemaakt in de Signaleringstool. Zo is de applicatie voorzien van een mogelijkheid om artikelen te ordenen op onderwerp. Medewerkers kunnen aangeven in welke thema's zij interesse hebben en zo gericht op nieuws worden geattendeerd. Binnen de app zijn alle thema's terug te vinden.

De app toont naast de Persactua en de nieuwsartikelen ook voor elk thema geselecteerde rss feeds, berichten uit social media en analyses gemaakt door de analisten. Bovendien geeft de app informatie over belangrijke evenementen en Kamerdebatten.

Projectleider Nicole Dijkstra: "We kunnen terugkijken op een prettige samenwerking met Square. Het project werd professioneel aangepakt en (nieuwe) wensen ten aanzien van de signaleringstool en de app werden flexibel ingepast in de planning."

Inmiddels kozen al 4 ministeries voor de Signaleringstool van Square. "Wij zijn er trots op dat we met onze toepassing zo'n belangrijke bijdrage kunnen leveren in het tijd-kritische proces van nieuwsvoorziening binnen deze ministeries," aldus Jeroen Mom, directeur van Square.